I min trädgård vill jag vara Karin

Bonnier FaktaI min trädgård vill jag vara Karin är på samma gång en berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar och en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson skapade.


Karin var inte bara en stor textilkonstnär. Hon ägnade också mycket tid åt att arbeta i sin trädgård på Lilla Hyttnäs, en plats präglad av hennes känsla för färg och form, leklusta, påhittighet och starka motstånd mot det formella och alltför ordnade. Inspirationen kom från många håll: från livet på den franska landsbygden, från den engelska arts & crafts-rörelsen och inte minst från torpträdgårdarna i trakten kring Sundborn. Det var en trädgård som var före sin tid.


Karin odlade grönsaker till hushållet, skapade rabatter i djärva färger och blandade obekymrat gamla svenska kulturväxter med exotiska nyheter. Trädgården var charmig, rörig och inte så välrensad. Den var ett uterum för arbete och familjeliv – en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom maken Carls akvareller. Här fanns plats för att äta och umgås med barn och vänner och här fanns utrymme för kreativt skapande med material från naturen.


I boken går Elisabeth Svalin Gunnarsson på upptäcktsfärd bland idéströmningar och erfarenheter som formade Karin Larssons gröna värld. Hon beskriver utförligt trädgården på Lilla Hyttnäs – struktur, växter, färg och form – berättar hur den användes och visar hur man kan hämta inspiration från den. Sist men inte minst finns här växtfakta, odlingstips, skötselråd, förslag på rabattkompositioner och  enkla bygg- och dekorationsprojekt för den som vill vara Karin i sin egen trädgård.

I trädgårdsmästarens spår

Natur & Kultur 2012

Nu i nytryck!


Dahlior

Natur & Kultur 2010

– nu i ny utgåva!


Blommor!

Natur & Kultur 2014  


                                                

”Folkbildning när den är som bäst! Ge växterna mer själ och djup genom att lära dig om deras historia. Det här är en bok du njutningsläser. Om att blommor växer bättre till klassisk musik, om blommor som tröstar i sorg, om blommor som Shakespeare odlade med mera. Författaren har också fotograferat. En perfekt bok till trädgårdsnörden.” Lena Tallberg, M-Magasin. Marsnumret 2014

Jag har tidigare givit ut följande böcker  1. Punkt    Den gröna labyrinten. ICA-förlaget 1999


  1. Punkt    Klippa häckar och buskar Prisma 2001


  1. Punkt    Kinesisk trädgård ICA-förlaget 2003
KULTURTRÄDGÅRDEN AB


info@kulturtradgarden.se

 
 
Böcker